11e festival 2014

11e festival 8 juni 2014 thema "De Kiendjes van de Keinder".
geopend door Ineke Strouken, directeur Nederlands Centrum voor Volkscultuur in Immaterieel Erfgoed

As we 't hebbe ovver de "kiendjes van de keinder" hebbe we 't ovver de kleinkinderen. Zonder kiendjes van de keinder zit 't er nie in: gròtmoeder of gròtvadder worre. Um de ein of ààdere reeje is 't 'n vurige wens van veul mense: ooit opa of oma worre.

Dè mi de kiendjes van de keinder onherroepelijk de aiguste almar wijtergaonde leeftijd doidelukker in bild kumt - ge wordt nie op oew dertigste al opa of oma - is in inne keier van klènner belang. En waarde tiggen oew aiguste kiendjes dikkuls nog behoorlijk streng, van de kiendjes van de keinder kèènde zowa alles veele. Gin gròtter plezier as de kiendjes van de keinder ovver de vloewr te hebbe, al moet 't ok wer nie te lang duure, want de tiggesworrigse kiendjes zin toch ietskes anders as de kiendjes van vruuger. Of zin wai dè verkeierd? 

In ieders geval leek 't ons 'n schon thema vur ons festival van di jaor: de kiendjes van de keinder.

Als we het hebben over de "kiendjes van de keinder", dan hebben we het over de kleinkinderen: de kinderen van de kinderen. Zonder "kiendjes van de keinder" zit het er niet in om opa of oma te worden. Om de een of andere reden is het een vurige wens van velen: ooit opa of oma worden.

Dat met de "kiendjes van de keinder" onherroepelijk de eigen vorderende leeftijd duidelijker in beeld komt - je wordt niet op je dertigste al opa of oma - is opeens van ondergeschikt belang.

En was men tegen de eigen kinderen vaak nog behoorlijk streng, van de "kiendjes van de keinder" kan men zowat alles velen. Geen groter plezier dan de "kiendjes van de keinder" over de vloer te hebben, al moet het ook weer niet te lang duren, want de huidige "kiendjes" zijn toch iets anders dan de "kiendjes" van vroeger. Of zien we dat verkeerd?

In ieder geval leek het ons een mooi thema voor ons festival van dit jaar: de kleinkinderen ofwel "de kiendjes van de keinder".