De Martien Coppensprijs werd georganiseerd met verschillende partners. Aanvankelijk werkte het Brabants Dialectenfestival hiervoor samen met de kunstbalie, daarna met het fotoblad Fotografie, de laatste jaren met een werkgroep van de Fotobond BNAFV onder voorzitterschap van Hans Zoete.

Helaas heeft het bestuur van de fotobond besloten niet langer in deze wedstrijd te participeren.

Voor het Dialectenfestival is het niet mogelijk om zonder de deskundigheid van de werkgroep van de fotobond en de financiële bijdrage van de fotobond deze wedstrijd te organiseren. Dat betekent dat er voor dit moment een einde komt aan de fotowedstrijd die aan het festival verbonden was en aan de uitreiking van de Martien Coppensprijs.

 

 

 

Uitslag Martien Coppensprijs 2015 - 2016

 

11 juni 2016 is tijdens de openbare bespreking bekend gemaakt welke inzendingen genomineerd zijn en wie de winnaars werden.

 

Bekijk hier (Word-document) het juryrapport.

 

1e prijs - Noraly Oonk

 

2e prijs - Magda Kortha

 

3e prijs A - Gerrit Meerman

 

3e prijs B - Jos Drop

 

Nominaties:

 

Cor van Deursen

 

Frans Artz

 

Frans Buitendijk

 

Marjan Leeuwesteijn Martin Geuze

MCP Martien Coppensprijs 2015/2016

 

Ben je vrije-tijdsfotograaf? Maak je graag documentaire foto's? Van bij voorkeur mensen? Laat je dan uitdagen door de Martien Coppensprijs 2015/2016.

Dit is dé fotowedstrijd in Nederland voor documentaire fotografie door vrije-tijdsfotografen.

Het thema van de Martien Coppensprijs 2015/2016 is: "Zo doen we dat tegenwoordig" ofwel: "Hedendaagse rituelen"

Je kunt aan deze fotowedstrijd meedoen als individu, met een fotomaatje of met een groepje fotografen.

Het gaat om een samenhangende reeks van vijf documentaire foto's.

Je foto's worden door gerenommeerde profs beoordeeld.

 

Meedoen?

Voor leden van de fotobond is deelname gratis. Niet-leden betalen € 10,- inschrijfgeld.

Schrijf je eerst in via: http://www.fotobond-brabantoost.nl/nieuws/inschrijven-martien-coppens-prijs/

Je ontvangt dan 'n korte checklist met vervolgstappen.

De foto's moeten uiterlijk 15 mei op het inzendadres: Hoeksehei 10, 5469 NJ Erp, zijn ontvangen.

Tekst.

Bij de foto's verwachten we een titel en een korte tekst over wat je met deze serie wil laten zien. Deze tekst is bedoeld om bij deelname aan de reizende tentoonstelling dienst te doen als zaaltekst.

Jurering.

Alle inzendingen worden beoordeeld door een vakjury, die bestaat uit vooraanstaande professionals op het terrein van de documentaire fotografie. Zij beoordelen de fotoreeksen op: verbeelding van het thema, het documentair gehalte, samenhang, vormgeving, techniek en afwerking. 

De jury bestaat uit:

Bert Verhoeff: documentair fotograaf en filmer uit Bussum. Hij was fotojournalist voor verschillende tijdschriften, was in 1988 fotojournalist van het jaar, in 1994 winnaar van de Zilveren Camera.

Chris Keulen: werkt al jaren aan langlopende documentaire projecten die resulteren in exposities, publicaties en fotoboeken. Hij kreeg twee World Press Photo Awards en won elf prijzen bij de Zilveren Camera.

Marieke van der Velden: vooral bekend van haar fotoproject over het dagelijks leven in Kabul tijdens de oorlog in Afghanistan. Zij won verschillende prijzen bij de Zilveren Camera. 

Marieke moest helaas plotseling afzeggen en zij heeft Wim Roefs gevraagd haar te vervangen. Wim was jaren lang haar mentor. Hij noemt zich "mensenfotograaf" omdat hij het belangrijk vindt met zijn onderwerpen te kunnen praten. Eenvoud en de kunst van het weglaten zijn de uitgangspunten van zijn foto's.

Hans Zoete: voormalig directeur Museum 't Oude Slot in Veldhoven. juryvoorzitter zonder stemrecht.

Openbare bespreking / Prijsuitreiking

Op zaterdag 11 juni 2016 worden van 11.00 - 13.00 uur alle inzendingen van de aanwezige fotografen door de jury openbaar besproken in Bavaria Brouwerij Café. Heuvel 5 in Lieshout. Aan het eind van deze bespreking worden de 3 winnaars en de 5 genomineerden bekend gemaakt.

Prijzen.

Er zijn 3 prijzen, maar de eer van het winnen, meedoen aan een reizende tentoonstelling (door de genomineerden en de winnaars) en de beoordeling door een topjury, staan voorop.

Organisatie.

De Martien Coppensprijs wordt georganiseerd door een werkgroep van de Fotobond BNAFV en het Brabants Dialectenfestival Lieshout.

Meer informatie.

Heb je nog vragen? Facebook link: www.facebook.com/Martiencoppensprijs of mail je vraag naar de werkgoep: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

 

MCP Martien Coppensprijs 2014

 

Op zaterdag 7 juni is de Martien Coppensprijs 2014 uitgereikt.

Verrassende fotoseries winnen deze prijs. De winnende foto's met als thema  "(klein)kinderen" liggen bepaald niet voor de hand. Het zijn documentaire foto's met een originele of eigenzinnige benadering.

 

De winnaars.

Er zijn dit jaar twee eerste prijzen toegekend. De jury heeft de organisatie daar speciaal om gevraagd.

De twee fotografen zijn:
Esther van de Kreek uit Hooglanderveen
met een associatieve serie over het niet kunnen krijgen van kinderen

en

Ton Wolswijk uit Made met een serie omgevingsportretten van "Meisjes van dertien".

 

De jury is het er unaniem over eens dat beide series de eerste prijs verdienen. Ze zijn allebei totaal verschillend, maar in hun soort zijn ze bijzonder overtuigend.

De derde prijs gaat naar Henk Smulders uit Gilze-Rijen. Hij maakte een reeks intrigerende surrealistische foto's van speeltuintjes, 's nachts buiten in de winter.

 

De genomineerden.

Naast de eerste drie prijzen zijn er nog vijf series genomineerd. Deze series gaan samen met het werk van de winnaars de komende maanden als reizende tentoonstelling toeren door Brabant, Zuid-Holland en Zeeland.

De genomineerde fotografen zijn: René Alink uit Den Bosch, Cor van Deursen uit Deurne, Karin de Jonge uit Blerick, Leo Kwinten uit Boskant en Tonny Thijssen uit Made.

 

 

Bekijk hier het volledige jury rapport. 

 

1e prijs Kreek, EPJ de

Foto 1 Esther de Kreek1

Foto 2 Esther de Kreek1

Foto 3 Esther de Kreek1

Foto 4 Esther de Kreek1

Foto 5 Esther de Kreek1

 

1e prijs Wolswijk, Ton

MCP 2014-1

MCP 2014-2

MCP 2014-3

MCP 2014-4

MCP 2014-5

 

De reizende expositie:

7 juni t/m 15 juni: Lieshout

5 juli t/m 16 augustus: BinnenUit, Schouwersweg 7, Heinekeszand.

17 september t/m 21 september: Festival a/d Maas/ fotoweek, LP2 Wilhelminakade 326, Rotterdam

22 september t/m 20 oktober: Gertrudiskerk, ingang Kerkstraat, Bergen op Zoom

21 oktober t/m 22 november: Noordkade CHV terrein Veghel, N.C.B.-laan 52a, Veghel

25 november t/m 10 januari 2015: De Nieuwe Veste, Molenstaar 6, GS Breda

14 januari t/m 12 februari: CKE Muziekschool, Pastoor Petersstraat 180, Eindhoven.Ben je amateurfotograaf? Maak je graag documentaire foto’s? Van bij voorkeur mensen?
Laat je dan uitdagen door de Martien Coppensprijs 2014.
Dat is dé fotowedstrijd in Nederland voor documentaire fotografie door amateurfotografen.
Het thema van de Martien Coppensprijs 2014 is: (klein) kinderen. Je kunt aan deze fotowedstrijd meedoen als individu, met een fotomaatje of met een groepje fotografen. Het gaat om een samenhangende reeks van vijf documentaire foto’s. Je foto’s worden door gerenommeerde profs beoordeeld.

 

 

Over het thema: (klein)kinderen
Het thema van de Martien Coppensprijs valt samen met het thema van het Brabants Dialecten Festival in Lieshout 2014. Dat is deze keer: ‘De kiendjes van de keinder’. Dat is Brabants voor kleinkinderen. Wij zetten het woordje klein tussen haakjes. Je kunt zo’n thema op verschillende manieren in beeld brengen. Een documentaire over (klein)kinderen kan gaan over de wederwaardigheden van F- 3 van IJselmeervogels, over de bevalling van een tweeling, een dag uit het leven van een pleeggezin of ‘the making of’ van een schoolmusical. Allerlei invalshoeken of aspecten zijn mogelijk.

 

Over documentaire fotografie
Bij een fotodocumentaire gaat het om een reeks samenhangende foto’s over iets dat echt gebeurd is of bestaat. Meestal gaan documentaires over mensen, menselijk handelen of de omstandigheden waarin mensen verkeren. Soms betreft het nieuws, maar vaker gaat het om een achtergrondverhaal, of aspecten uit het dagelijks leven van (een groep) mensen. Een documentaire kan ook gaan over een stad, een gebouw, een dier of een ding, maar alleen maar in relatie tot wat er met dat ding of gebouw gebeurt. Bij de meeste documentaires krijg je een helder idee van het inhoudelijk standpunt van de fotograaf.

 

Over Martien Coppens
Martien Coppens (1908 – 1986) was een in Brabant beroemde fotograaf. Hij werd geboren in Lieshout en studeerde voor de oorlog fotografie in München. Hij maakte tijdens zijn leven tientallen fotoboeken en gaf met zijn documentaire werk een gezicht aan het zich uit armoede en achterstand ontworstelende Brabant. Hij is niet alleen in Brabant, maar later ook internationaal bekend geworden door zijn betrokken en bewogen documentaire foto’s van gewone mensen.

 

Meedoen?
De Martien Coppensprijs is de enige wedstrijd van de Fotobond, waaraan ook niet-leden mee kunnen doen. Niet-leden betalen € 5,- inschrijfgeld. Voor Fotobondleden is deelname gratis. Je moet je foto’s goed verpakt uiterlijk 15 mei 2014 insturen naar: Martien Coppensprijs, Hoeksehei 10, 5469 NJ Erp.
( zie: wedstrijdvoorwaarden)

 

Tekst
Bij de foto’s verwachten we een titel en een korte tekst over wat je met deze serie wil laten zien. Deze tekst is bedoeld om bij deelname aan de reizende tentoonstelling dienst te doen als zaaltekst. De tekst wordt niet meegenomen in de beoordeling.

 

Jurering
Alle inzendingen worden beoordeeld door een vakjury, die bestaat uit vooraanstaande professionals op het terrein van de documentaire fotografie. Zij beoordelen de fotoreeksen op: verbeelding van het thema, het documentair gehalte, samenhang, vormgeving, techniek en afwerking.

 

De jury bestaat uit:

Martijn van de Griendt (Hollandse Hoogte) documentair fotograaf die veel fotoboeken publiceert over maatschappelijke thema’s,
Pieter van Leeuwen fotograaf/ redacteur / publiceert in P/F en Shutr
Reinout van den Bergh, fotograaf /curator Breda Photo
Hans Zoete, voormalig directeur Museum ’t Oude Slot in Veldhoven, juryvoorzitter zonder stemrecht

 

Openbare bespreking / Prijsuitreiking
Op zaterdag 7 juni 2014 van 11.00 t/m 13.00 uur worden alle inzendingen van de aanwezige fotografen door de jury openbaar besproken in Bavaria Brouwerij Café, Heuvel 5 in Lieshout. Aan het eind van de openbare bespreking worden de 3 winnaars en de 5 genomineerden bekend gemaakt.

 

Prijzen
Er zijn drie prijzen, maar de eer van het winnen, meedoen aan een reizende tentoonstelling en beoordeeld worden door een topjury, staan voorop.

 

Reizende tentoonstelling
De genomineerde en de winnende series, gaan na de expositie in Lieshout, als reizende tentoonstelling zeker een half jaar toeren door Nederland.

 

Organisatie
De Martien Coppensprijs wordt georganiseerd door een werkgroep van de Fotobond BNAFV en het Brabants Dialecten Festival Lieshout.

 

Meer informatie:
Facebook link www.facebook.com/Martiencoppensprijs 

Mail eventueel je vraag naar de werkgroep: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Je hoort dan van ons. 


Wedstrijdvoorwaarden
• Maak een reeks van 5 samenhangende documentaire foto’s met als thema: (klein)kinderen
• Je bepaalt zelf het formaat van de afbeeldingen,
• Lever actuele foto’s aan, niet ouder dan 3 jaar,
• Lever de foto’s aan in passe-partouts van 40x50 cm én op CD, minimale afmeting 13x18cm, 300 DPI, formaat JPEG,
• Lever bij je foto’s een korte tekst aan, met de titel van je fotoserie en wat jij met deze foto’s wilt laten zien (max. 10 regels). Deze tekst is bedoeld als eventuele zaaltekst en wordt niet meegenomen in de beoordeling.
• Uiterste aanleverdatum: 15 mei 2014.
• Adres: Martien Coppensprijs, Hoeksehei 10, 5469 NJ Erp.
• Wil je de foto’s na afloop retour, voeg dan een pakketzegel voor retourzending bij.
• Als je meedoet, geef je toestemming voor (gratis) publicatie gekoppeld aan publiciteit rondom de Martien Coppensprijs.
• De organisatie is niet aansprakelijk voor beschadiging, diefstal of verlies van het ingezonden werk.
• Professionele fotografen zijn uitgesloten van deelname.

 

Vragen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Martien Coppensprijs 2014:
• Tweejaarlijkse wedstrijd voor documentaire fotografie door amateurfotografen
• Thema 2014: (klein) kinderen.
• Inleveren: samenhangende reeks van 5 documentaire forto’s over (klein)kinderen
• Uiterste inleverdatum: 15 mei 2014
• Adres: Martien Coppensprijs, Hoeksehei 10, 5469 NJ, Erp
• Openbare bespreking / prijsuitreiking: zaterdag 7 juni 2014 11.00 t/m 13.00 uur, Bavaria Brouwerij Café, Heuvel 5 in Lieshout.
• Tentoonstelling van nominaties en winnaars reist door Nederland
• Wedstrijd voorwaarden: www.brabantsdialectenfestival.nl (hier dus) of
Facebook link www.facebook.com/Martiencoppensprijs

 

 


 

Winnaars en genomineerden Martien Coppensprijs 2012 exposeerden in Lieshout

Van 10 juni t/m 1 juli 2012 werden de drie winnende en vijf genomineerde fotoseries van de Martien Coppensprijs 2012, tentoongesteld in het voormalige Gemeentehuis, Heuvel 2 in Lieshout.

 

Gehandicaptensport en zorg op winnende foto’s Martien Coppensprijs over water.

De winnende foto’s van de Martien Coppensprijs 2012 met als thema “Water” tonen ‘zorg’ en watersport voor gehandicapten. De Martien Coppensprijs is dé wedstrijd in Nederland voor documentaire fotografie door amateurfotografen. Dit jaar met als thema: ‘WATER’. Meer dan zeventig deelnemers stuurden een serie van vijf documentaire foto’s in. De jury (Theo Audenaerd (de Volkskrant), Joyce van Belkom (NRC), Piet den Blanken (Hollandse Hoogte) en voorzitter Hans Zoete) zag schitterende foto’s en vond het gemiddelde niveau behoorlijk hoog.

 

De winnaars

Monique Abeln-Genemans uit Zutphen won de wedstrijd met een serie over het zwemmen van verstandelijk gehandicapten. Volgens de jury van professionele zwaargewichten blijven deze krachtige en gevoelvolle beelden nog lang in het geheugen gegrift.

De tweede prijs ging naar Brigitte Tijssen uit Dongen met een frisse reeks over de Europese kampioenschappen zwemmen voor gehandicapten in Eindhoven. De jury was gecharmeerd door de gelaagdheid. Pas in tweede instantie zie je dat een zwemmer een arm of been mist.

De derde plaats was voor Leo Kwinten uit Boskant met een reeks over de verzorging van een  oude man. Aandachtig en respectvol in beeld gebracht.

 

 

foto1_MoniqueAbeln-Genemans

 

foto2_MoniqueAbeln-Genemans

 

foto3_MoniqueAbeln-Genemans

 

foto4_MoniqueAbeln-Genemans

 

foto5_MoniqueAbeln-Genemans


De genomineerden

Naast de eerste drie prijzen zijn nog vijf series genomineerd. Deze series gaan samen met het werk van de winnaars de komende maanden als reizende tentoonstelling toeren door Brabant, Zeeland en Limburg. De genomineerde fotografen zijn: Cor van Deursen uit Deurne, Karin de Jonge uit Blerick, Jan Nabuurs en Joep Keij uit Horst, Martin Prick uit Lieshout en het team Petra Huysmans en Adri van Kalmthout uit Stampersgat.

Na de expositie in Lieshout, zullen de foto’s nog als reizende tentoonstelling te zien zijn in Eindhoven, Tilburg, Heinkeszand, Bergen op Zoom, Deurne, Schijndel en Roermond.

 

De Martien Coppensprijs wordt georganiseerd door een werkgroep van de Fotobond BNAFV en het Brabants Dialecten Festival Lieshout.

Waterschap Maas en Aa sponsort de wedstrijd.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
DSC_5837.jpg DSC_5797.jpg IMG_3309-1.jpg DSC_5833.jpg IMG_3195-1.jpg DSC_5842.jpg DSC_5805.jpg DSC_5794.jpg IMG_3272-1.jpg DSC_5877.jpg DSC_5794 (1).jpg DSC_5810.jpg IMG_3219-1.jpg DSC_5814.jpg IMG_3199-1.jpg DSC_5803.jpg DSC_5869.jpg IMG_3282-1.jpg DSC_5850_bewerkt-1.jpg DSC_5832.jpg DSC_5888.jpg